Recension

 

JONAS KARLSSON - ORGANIST

ORGANIST - PIANIST - IMPROVISATÖR - KOMPOSITÖR

 

 

En orgelvirtuos i full frihet från Bach till schlagerpop

 

Virtuos orgelmusik är rubriken när Jonas Karlsson framträder i Estrad Norrs serie med lunchkonserter i Östersunds Gamla kyrka.

 

Det var ett tag sedan vi hörde honom senast och Jonas har, som den frifräsare han är på sitt instrument, alltid förmågan att överraska och komma med någonting nytt. Nu varvar han husguden Bach med ett eget uruppförande, lidelsefulla tangorytmer och småfräcka improvisationer av välkända standardlåtar. Allt komprimerat till fyrtiofem minuter blankt. Det liknar ingen annan orgelkonsert, men är verkligen både virtuost och underhållande.

 

Efter sin examen i solistiskt orgelspel vid Musikkonservatoriet i Trondheim för drygt tio år sedan har vi till och från hört Jonas Karlsson framträda i solokonserter, alltid med något nytt eget verk, och nu är det alltså en toccata av känslomässigt intensiv och repetitiv karaktär som uruppförs

 

Men inleder programmet gör han med den lidelsefulla "Tango Briljante" med sin starkt markerade tangotakt följd av ett par finstämda Bachkoraler, som han tolkar stiltroget lågmält i stark kontrast till sina avslutande, både fantasirika, temperamentsfulla och humoristiska improvisationer kring såväl schlagerpop som jämtländsk nationalsång.

 

Det är alltså med en blandning av lidelsefullt allvar och befriande humor som Jonas Karlsson komponerar sina solokonserter. Här finns en imponerande spännvidd i de känslomässiga uttrycken och en beundransvärd teknisk skicklighet i utförandet. Jonas Karlsson är en spännande och personligt profilerad musiker och improvisatör, som verkligen vågar ta ut svängarna på sitt instrument.

 

Den som vill höra mer av Jonas Karlssons virtuosa orgelspel har chansen under kommande orgelvecka i november, då han ger inte mindre än tre konserter i Gamla kyrkan.

 

LO Rindberg

 

063-15 55 28

kultur@ltz.se

Länstidningen 2015-10-09

Programblad

 

 

ORGELKUNGEN ORGELKUNGEN ORGELKUNGEN ORGELKUNGEN ORGELKUNGEN

Nibh sapien amet taciti lorem magna sodales quia